2004-12-22

Ajatuksen aihetta

Slashdot | What Happens To Your Data When You Die?

Pikkujoulun jälkeinen työpäivä ei ole todellakaan niitä tuotteliaampia mahdollisia ja SQL-käskytyksiä setviessä sitä lipsahtaa herkästi slashdotia silmäilemään mutta tämä vanha keskustelunsäie herätti mieleen paljon ajattelemisenaihetta. Mitä oikeastaan minun datalleni käykään kun aika joskus minusta jättää.

Monella meistä alkaa olla kovalevyllä, kenties salasanan takana, paljon sellaista materiaalia jonka soisi päätyvän omaisten haltuun ja toisaalta myös sellaistakin materiaalia jonka toivoisi katoavan sen siliän tien jälkiä jättämättä..

Isovanhempiemme ja vanhempiemme kuva-arkistot ja aikalaismuistelmat löytyvät kansioista, mapeista ja kirjoituspöydänlaatikoista mutta mite meidän jälkikasvumme pääseekään perille siitä keitä me oikein olimmekaan ja mitä me teimmekään jos kaikki muistot ovat salattuja, salasanalla suojattuja, formaatiltaan vanhentuneita tai hajonneella kovalevyllä.

Tiedostoformaatteja en pitäisi niinkään suurena ongelmana sillä jos vain jossain säilyy formaatin speksaukset niin 100111001110101-informaation voi aina koodata uudelleen auki mutta miten turvata tietojen säilyminen ja tavoitettavuus ?

Toinen mielenkiintoinen kysymys on sitten se että jos tästä työmatkalla jään hkl:n sinisen bussin liiskaamaksi (koputtaa puuta) niin miten tieto tuosta sitten päätyisi kaikille ystäville ja tuttaville ja minä en vain yksinkertaisesti katoaisi selittämättä mustaan aukkoon.

Vanhassa yhteisöllisyydessä usein kaverit ainakin etäisesti tuntevat toisiaan ja tieto liikkuu suusta suuhun mutta entäpä nykyään. Jos ystävä on "olemassa" pääasiassa messengerin kaverilistassa niin kuka oikein asiasta kertoisikaan.

Yksi vaihtoehto olisi tietenkin rakennella tuollainen ohjelmallinen kuolleen miehen kytkin joka ajaisi koneessa tietyt ennaltamääritellyt prosessit ja lähettäisi meilit liikkeelle jos tunnuksella ei kirjauduttaisi sisään riittävän usein mutta tuossa lienee sitten riskinä inhimilliset virheet ja pienen unohdukset aiheuttamat turhat järkytykset jos tiedot kuolemastani olisivat turhan ennenaikaisia..

Hankalaa..

No comments: