2004-12-07

Suomalainen suhteellisuudentaju

Okei. Suuret suomalaiset oli toki leikkimielinen kilpailu eikä vakavamielinen kansanäänestys mutta sen tulokset kyllä taas kertovat omaa kieltään siitä että kansanäänestykset ylipäätään ovat perin vaarallisia ja riskialttiita päätöksentekoprosesseja.

Tarkastellaampas hieman tarkemmin noita tuloksia. Top 3 lista nyt on vielä tietyllätapaa perusteltu. Mannerheim oli sotien ajan ennenkaikkea kansallinen ikoni ja elämää suurempi esikuva jonka henkinen vaikutus oli varmasti poikkeuksellinen. Rytin 2. sija taas ennenkaikkea loistava näpäytys Yle:n esiraadille joka jätti hänet pois alkuperäiseltä listalta valiten tilalle mm. Hertta Kuusisen kaltaisia todellisia "isänmaanystäviä" ja vaikka miehestä voikin olla montaa mieltä on Kekkonen totisesti vaikuttanut Suomen historiaan.

Mutta sitten tuo loppulista. Vaikka Ehnroot onkin ollut viimevuosien ajan kansallinen ikoni ja veteraanisukupolven henkilöitymä ei hänenkään saavutuksensa nyt niin erikoisia ole olleet että hän kuuluisi kaikenkaikkiaan kaikista kirkkaimpaan kärkeen ja tuon lippalakkipäisen muumimamman 5. sija on jo lähinnä surkuhupaisia. Mitä ihmettä T. Halonen on oikeasti saanut aikaan ja miten hän eroaa kenestäkään muusta rivipoliitikosta.

Mitä niin merkityksellistä että Sibelius tai Lönnrot jäävät taakse vaikka heidän nimensä ja perintönsä tulevat varmuudella kantamaan vielä vuosikymmenten ja satojen päähän. Suosittu presidentti hän voi olla mutta tämänkaltaiset äänestykset paljastavat armotta sen että suurella kansanosalla on hyvin puutteelliset kyvyt objektiiviseen harkintaan tunnepohjaisen fiiliksen sijaan ja päätöksentekoa ohjaavat ennemmin juorulehtien lööpit kuin asialliset faktat.

Kuka oikeasti olisi halunnut sitä että Euroalueesta, yhteisvaluutasta joka on ennenkaikkea talousjärjestelmän pohja ja peruskivi eikä niinkään nimellinen hypisteltävä maksuväline, olisi päätetty sillä fiiliksellä että se markka on niin kauhean kiva ja tuttu ja unohdettu että viime vuosikymmenen alussa maailmantalous heitteli "itsenäistä" markkaa kuin tiskirättiä ja maa oli pelottavan lähellä maailmanpankin holhousta ja lopullista luottokelvottomuutta.

No comments: