2004-12-26

Kevyttä joululukemista kevein ajatuksin

Eihän sitä aikuisena niin jaksa edes kaivata lahjoja mutta aina sitä on kiva jotain saada ja tälläkertaa ainakin yksi paketti oli mieleinen.

Ehkei-niin-yllättävästi (kun olin hieman vihjaissut..) lahjapaperin kätköistä kuoriutui esiin jo hieman odotettu ja kaupassa hypistelty Michael Burleighin kirjoittama historiikki Kolmas valtakunta joka ainakin näin ensintutustumisella vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta katsaukselta siitä miten kaikki oikeastaan kävikään. Likipitäen 1000 sivua tanakkaa tekstiä ilman kummempia kuvia ja lopussa vain kevyehkö karttaliite, tiiliskivi johon kelpaa syventyä pimeinä talvi-iltoina.

Ainakin nopeasti selaillen kirja näyttää taas paljastavan suomalaisen koululaitoksen pinnallisuuden ja historianopetuksen heikkouden. Kouluhistoriassa jaksetaan kyllä keskittyä siihen miten suomalaisessa savupirtissä asusteltiin ennenwanhaan ja miten isä kävi metsällä pyytämässä hirven mutta vastaavasti viimevuosisadan suuret inhimilliset katastrofit sivuutetaan parilla sivulla ja todetaan että ensin oli Weimarin Saksa ja sitten tulivat Natsit ja natsit olivat Pahoja (TM) tai vastaavat lauseet Venäjän vallankumouksesta ilman että Stalinin diktatuuria edes sen tarkemmin ruodittaisiin kuin korkeintaan sivuviittauksella Gulagiin ja siihenkin hyvin hyssytellen.

Ei pohdintaa siitä miten kaikki oli mahdollista, ei pureutumista ihmisen perusluonteeseen ja siihen miten nuo kaikki totalitariat toimivat, millainen psykologia noita koneistoja pyöritti, miksi tavallisesta rivikansalaisesta tuli Natsien äänestäjä, keskitysleirien portinvartija, KGB:n ilmiantaja, Stasille raportoiva naapurinkavaltaja, liipasimenvetäjä vuodelta 1918 tai vaikkapa 70-luvun stallarinuori.

Herää vain mieleen retorinen kysymys "miksi". Miksi keskitytään keskiajan hirvenhiihtäjään (ok, kiinnostavaa tuokin mutta kun opetusresurssit ja aika on rajallista..) samalla hyläten oleellisemmat aiheet ja lähihistorian kipeät kohdat.

Ikääkuin toivoen että historia toistaisi taas itseään ja Karpon - Mooren akselin yksisilmäinen kritiikitön populismi pääsisi leviään valtoimenaan ilman että kansalaisille annettaisiin kyky katsoa kokonaisuutta laajemmalta..

Täytyy jatkaa kirjan kahlaamista ja kommentoida jos eteen hyppää jotain kiintoisaa.


No comments: