2005-02-28

Googlefekti ja hakukoneiden valta

Hakukoneiden käyttäminen aktiivisen tiedon etsinnässä on muutamassa vuodessa asettunut senverran oleelliseksi osaksi normaalia elämää että sille on jo tunnetun hakumoottorin mukaan synnytetty uudissana "googlata". Mutta hakukoneiden mekaniikalla on omituisia vaikutuksia ja efektejä siihen mikä tieto suodattuu pintaan ja mistä syistä ja en aina ole itse ihan satavarma siitä onko tuo aina niin hyväksikään.

Google ja Googlen tapa pisteyttää hakusanoja sisältäviä sivuja niihin kohdistuvien linkitysten myötä saattaa kiivaassa keskustelussa iskeä pahasti näpeille etenkin aktiivisten ja innokkaiden bloggaajien vaikutuksesta. Esimerkiksi tässä Korivaaran ja Ilkka Pöyryn tapauksessa on Pöyryn kunnianloukkaushaaste ja poliisin epämääräinen toiminta aiheuttanut sen että jos etsii Pöyryn nimellä tietoa Googlesta niin jo 5 ensimmäistä osumaa johdattaa lukijan aihetta kriittisesti ruotiviin blogeihin periaatteessa siitä syystä että blogosfäärissä on harrastettu innokasta kommentointia ja ristiinlinkityksiä aiheeseen. Minä mukaan lukien.

Joissain tämänkaltaisissa "hyvissä" asioissa tästä on tietenkin tavattomasti hyötyä jos ja kun suurelle yleisölle halutaan tarjoilla tietoa koulussa harjoitetusta kasvatuksesta ja sen hyvin kyseenalaisista metodeista mutta missä vaiheessa kriittisyys muuttuu lynkkausjoukoksi ja lähteistä putoaa objektiivinen pohja pois ja mitä seurauksia innokkaalla fanaattisuudella voi olla siinä vaiheessa jos virhearvion johdosta taho X leimautuu hakukoneiden silmissä "lopullisesti".

Vastuutahan tuosta ei enää kukaan tule ottamaan ja mahdollinen pienellä painettu korjausbloggaus on yhtä hyödyksi kuin mehevän kohulööpin jälkeinen pieni korjausartikkeli sisäsivuilla jota kukaan ei lue. Ja toisin kuin lööppilehdillä, ei blogosfääristä edes löydy vastuullista päätoimittajaa. Kyseessä lienee kuitenkin omaa elämäänsä elävä ilmiö jolle ei edes mitään voi.

No comments: