2005-02-17

Journalismin hämärä raja

Kuka on loppujenlopuksi on oikea journalisti ja kuka ei, ja kenelle pitäisi suoda oikeus perinteiseen ja yleisesti hyväksyttyyn lähdesuojaan joka journalisteille on perinteisesti suotu.

Suomessa asiasta taitettiin viimeksi peistä suuremmin Sonera-kirjan yhteydessä jolloin kyseenalaistettiin sitä onko kirjan toimittajalla samanlainen oikeus lähdesuojaan kuin mitä on varsinaisella toimittajalla ja Blogien myötä tilanteesta on tullut taas maailmalla ajankohtaisempi. KKO:n päätös Sonerajutusta oli julkisuussuojan suhteen vapauttava mutta miltä maailma näyttääkään tänään.

Viimeaikoina mm. Apple on suivaantunut bloggereille joiden kautta julkisuuteen on vuotanut tietoja yrityksen uusista tuotteista hieman liian tietävään sävyyn ja lähtenyt avoimeen sotaan perinteistä sananvapautta ja journalismin etiikkaa vastaan. Ääriesimerkkinä kehityksen suunnasta lienee Think Secretin 19v ikäistä ylläpitäjää vasten nostettu oikeusjuttu Mac Minin tiimoilta. Rapakon takana on EFF lähtenyt puolustamaan Online-journalistien oikeuksia mutta aika näyttää millaiseksi bloggaajien asema mediassa muodostuu juridisesti. Aihetta on käsitellyt mm myös Wired tuoreessa artikkelissaan

No comments: