2005-02-08

Meillä menee lujaa

Moni yliopisto-opiskelija kärsii psyykkisistä vaivoista
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tuoreen tutkimuksen mukaan opiskelijoiden erilainen päivittäinen oireilu on kaikkiaan lisääntynyt
Yhteiskunta vaatii veronsa mutta mikä on sitten lopulta tehokkuuden todellinen hinta. Tutkimuksen tulokset ovat pysäyttäviä mutta yllättääkö tämä oikeastaan ketään joka katselee opiskelumaailmaa sisältäkäsin.

Maailman ja elämisen tahti on toki kiihtynyt ja tuntuu välistä siltä että odotukset joita opiskelijoille ladataan niskaan kasvavat hitaasti mutta varmasti ja aina pitää olla huippua ja parasta jotta pärjätään kilpailussa ja kasvussa. Näistä teeseistä ainakin perinteisesti haetaan ilmiölle selitystä mutta onko tuossa sitten koko totuus.

Mikä vaikutus on meidän tasapäistävällä yhteiskunnallamme joka yhtäaikaa viestii sitä miten tärkeää on pärjätä ja opiskella mutta samaan aikaan tasapäistää ja asettaa opinnoille enemmän ja enemmän rajoja ja kahleita. Aikarajoja joiden puitteissa pitäisi valmistua kiltiksi ja tehokkaaksi veronmaksajaksi kapea-alaisesta putkitutkinnosta.

Viestittää että töiden tekeminen opintojen ohella on pahasta mutta samalla ei anna riittävää todellista tukea jolla ainakin pääkaupunkiseudulla saisi kunnolla katon päänsä päälle vaan käytännössä ohjaa opiskelijaa jo opintojen alkumetreillä velkavankeuden polulle.

Kannustaa yritteliääksi mutta rankaisee heti viemällä vähätkin tuet jos yrittää vähänkin liian paljon enemmän kuin saisi.

No comments: