2005-02-17

Pelastakaa Lapset !

Fanatismin ensimmäinen perussääntö on luoda ennakko-asetelma jossa jokainen joka ei ole viivana puolesta on ehdottomasti populistisesti vastaan ja vaihtoehtoa että asiaa edes pohtisi ei ole.

Viimemmäksi tähän sääntöön ovat tarttuneet internetin ennakkosensuurin kiivaat kannattajat Kulttuurikanisteri T. Karpelan johdolla. Ja mikäpä muukaan fanaatikkojengin perimmäisenä teesinä kuin lasten varjeleminen internetin kauheuksilta. Mikäpä voisikaan olla ideaalimpi kohderyhmä huolelle kuin viattomat lapsukaiset jolloin kaikki jotka eivät liity liput liehuen yhteisrintamaan heti ja viivana on helppo leimata vähintäänkin moraalittomiksi.

Virallisestihan on helppoa koota joukot varjelemaan lapsia netin varjopuolilta mutta tässä vaiheessa aina unohdetaan sensuurin väistämättömät varjopuolet. Kuka valvoo vartijoita.

Uskoisin että jokaisella meistä on kouluajoiltaan kokemuksia niistä opettajista jotka muita paremmin tietävät, ainakin omasta mielestään, mikä on oikeaa elämää ja mikä ei ja millaiset asiat eivät kuulu nuorten elämään. Ja myöskin niistä opettajista jotka "tietävät" että jokin oppiaine tai aihe ei kuulu tytöille / pojille ja niin päin pois. Kuka oikeasti haluaa antaa tiedonsaannin avaimet tälläisten pikkudespoottien käsiin. Kuka valvoo vartijoita.

On helppoa perustella sitä että sensuurin kynsiin takertuvat saksalaiset hydrauliikkakuvat ja muut vastaavat luontofilmit mutta jääkö sensuurin muuri tähän. Vai löytyykö kohta vanhoillisherännäisen maakuntakoulun blokkilistalta kohta sellaisia epäilyttäviä organisaatioita kuin vapaa-ajattelijoiden liitto tai kyseenalaisia sivustoja kuten TalkOrigins jonka sisältö saattaisi suistaa lapsukaisten ajatukset pois jumalaapelkäävältä polulta. Tai uskooko joku että tuollaisessa asenneympäristössä nuori edes voisi pyytää käytännössä opettajaltaan mahdollisen automaattifiltterin blokkaaman ehkäisysivuston avaamista jos hän olisi tietoa asiasta vailla hormonien alkaessa virtaamaan veressä. Kuka valvoo vartijoita.

Erityisen kuvottavaa fanaattisuus alkaa olla siinä vaiheessa kun huolella lapsista verhotaan filtteriohjelmia kauppaavan yrityksen markkinointiviestää ja tuotteiden toiminnallisuuden kritisoijien otsaan isketään selkeää lapsivihamielisyyden leimaa vain siksi että filtterien todellisuudessa ontuvaa toiminnallisuutta ruoditaan julkisuudessa. Tokihan tuollainen on suoraan poissa HitBack:n tuloksen viivan alta mutta on varsin vastenmielistä että huoli rahasta ja yrityksen liiketuloksesta verhotaan huoleksi lapsista.

Effin tekemä tutkimus aiheesta puhuu selkeästi puolestaan omaa karua kieltänsä. Filtteriohjelmat ovat todellisuudessa enemmän tai vähemmän puutteellisia ja lopulta eivät kunnolla kykene siihen mihin niitä kaupataan. Rahaa tuosta kyllä virtaa firmalle jonka webbisivujen välittävä populistinen hysteria on kuin suoraan Fox news:n uutisvirrasta.

Internet pommeja, hirvittäviä törkysivuja, moraalista rappiota joka suorastaan tulee kylään ja saastuttaa lapsen ellei heti mene ja osta HitBack:n filtteriä ja kanna rahaa ovista ja ikkunoista sisään..

Ja taaskaan ei kukaan pysähdy ajattelemaan asiaa sen pidemmälle.

No comments: