2005-08-02

H5N1 on the move

HS: Venäjän lintuinfluenssa liikkuu länteen

Jahas. Ongelma ei siis enää rajoitu Kaakkois-Aasiaan vaan on jo hyvää vauhtia matkalla eteenpäin ja yhä laajemmalle alueelle ja leviämisen rajoittaminen yhä vain mahdottomampaa.
Taudin ihmiseen tarttuvaa H5N1-muunnosta on Venäjän hallituksen eläinlääkintäviraston johtajan Mihail Pobereshnin mukaan tavattu siipikarjassa länsisiperialaisen Tjumenin alueella noin 2 000 kilometriä Moskovasta itään.
Lienee siis enää ajan kysymys milloin tavallisen influenssan ja lintuinfluenssan tiet risteävät ja seuraava todellinen pandemia on todellisuutta.

Tosin ennen paniikkia kannattaa muistaa sekin että aikanaan Espanjantauti korjasi satoaan I-maailmansodan heikentämässä euroopassa jossa pula ja puute oli sotavuosien myötä heikentänyt kansaa ja sitämyöten vastustuskykyä eikä todennäköisesti siinäkään ole mitään mystiikkaa miksi kuolleisuus oli suhteessa suurempi nuoremmissa ikäluokissa kuin vanhemmissa.

On esitetty varsin perusteltuja epäilyksiä siitä että vanhemmat ikäluokat olivat hankkineet itselleen vain vastustuskykyä v 1889-1891 ryssänkuumeessa ja nuoremmat olivat tätä suojaa vailla. Sittenminähän II-maailmansodan jälkeiset korkeamman elintason aikaiset Aasialaiset ja Honkongilaiset pandemiat ovat olleet vaikutuksiltaan jo paljon säyseämpiä. Aika näyttää miten hattuvakioennusteen käy..

No comments: