2005-08-24

Työsuhde-etuisuuksia ?

Hallitus pääsi sopuun Budjetista

Kyllä nyt maailma pelastuu, tie-investoinneista voidaan luopua ja vihreys voittaa kun hallitus suuressa viisaudessaan on työsuhdelipun lanseerannut joukkoliikennettä edistämään. Tai sitten ei..

Siis oikeasti, kuvitellaanko valtioneuvoston (sen todellisen.. ei sen paremman) seinien sisällä että hinta on joukkoliikenteessä ainoastaan se kaikki kaikessa eikä palvelun tasolla ja tuotteen laadulla ole juurikaan merkitystä asiassa ja että ihmiset hylkäävät oman autonsa sillä että pääsee hyppäämään junaan työnantajan piikkiin. Jos näin on niin olisi taas pienen reality-checkin paikka.

Eiköhän valtaosa valitse auton siksi että sillä matka kulkee helposti ja huolettomasti, ei tarvitse hikoilla kuumassa bussissa tai odotella taas jälleen myöhässä olevaa vuoroa sateessa. Matkaan ei kulu tuntia sen puolentunnin sijaan vaan päivään jää jopa vapaatakin aikaa joukkomatkaamisen sijasta. Ylipäätään jo tuo päivässä matkoista säästyvä tunti on sellainen hyödyke ettei sitä kovin helposti rahalla korvata kun aikaa ei vuorokauteen mistään lisää myydä ja ainakaan työsuhdelipun hinnasta ei ole asiaan sitten niin vähäisintäkään apua.

Nopeampia vuoroja poikittaisyhteyksiin, pikavuoroja keskusten kautta isoja teitä pitkin eikä pysähdyksiä joka jumalan pysäkillä jokaisessa mutkassa, ilmastoitua kalustoa jotta matkan jälkeen ei tarvitse virallisemminkaan pukeuduttaessa uutta suihkua, jalkatilaa enemmän kuin polvet-suussa mallisesti jne niin saattaisi muutosta tapahtua ihan eritavoin vaikka lippu maksaisi vaikka tuplastikin.

Kunnallinen palvelu on toki menneinä vuosikymmeninä saanut ihmiset loitontumaan kunnollisesta palvelusta mutta ainakin itse mielummin optimoisin hinta-laatusuhdetta kuin pelkkää hintaa. Vähän sama kuin hampilääkärissäkin. Kunta kaiketi tarjoaisi porausta ja jyrsintää kunnalliseen hintaan mutta ainakin itse preferoin hoitoa josta jää myös hyvät fiilikset jälkeenpäin ja asiakas on muutakin kuin välttämätön paha.

No comments: