2005-07-25

Paimenpoika ja tsunamivaara

Digitoday: Tekstiviesti tiedotti tsunamiuhasta Thaimaassa

Hienoa että uusi järjestelmä toimii ainakin tiedon välityksen kannalta mutta toimiiko se sittenkään todellisen vaaran tunnistuksen osalta vai liipaiseeko järjestelmä viestin aina kun vähänkin tärähtää ? Nyt näyttäisi siltä että todellisuudessa ei vaan palvelusta puuttuu edelleen sisältö.

Kaikki varmaan muistavat lapsuudestaan sadun paimenpojasta joka aina varoitti susista piloillaan ja jonka varoituksia kukaan ei enää kuunnellut kun sudet tulivat. Pahoin pelkään että hienolle Tsunamivaroitusjärjestelmälle käy samoin jos sen tarkkuutta ei saada kohdilleen.

Tuollaiset ~7 Richterin tärinät kun eivät ole laattojen liikuntavyöhykkeillä nyt mitenkään harvinaisia, tältä US Geological Surveyn listalta niitä löytyy tältä vuodelta jo useita ja lisää tulee takuuvarmuudella joten vääriä hälytyksiä on luvassa runsaasti jos pelkät richterit tuohon signaaliin riittävät. Kaikki järistykset kun eivät suuruudestaan riippumatta saa tsunameita liikkeelle vaan siihen vaaditaan laattojen tietynlainen liike jotta vesi siirtyy paikasta toiseen riittävässämäärin.

Ja jos puhelin piippaa vaarasta kerran parissa kuukaudessa ja seuraavaan 3 vuoteen ei näy aallon aaltoa niin kuka enää reagoi siihen seuraavaan hälytykseen kun se aalto sitten joku kaunis kerta tulee ja pyyhkäisee kaupungin matalaksi. Niinkuin ennenpitkää tulee taas tapahtumaan. Varmasti.

No comments: