2005-07-07

Shit hits the fan

Tälläkertaa Lontoossa

Vielä tässä vaiheessa on syytellä ketään mutta tapahtuneen systemaattisuuden sormenjälki viittaa kummasti jo myyttiselle asteelle nousseeseen Al-Qaidaan tai sen sidosryhmiin pelkkien satunnaisten tekijöitten tai saarivaltakuntaa vuosien saatossa ravistelleisiin lokaaleihin terroristeihin.

Joissain yhteyksissä on jo ehditty vetämään terrorin varjoa Lontoon Olympiaprojektin päälle mutta itse en jaksa tuohon vielä uskoa vaan enemmän kaikki viitannee siihen että yhdistävänä tekijänä lienee G8-maiden kokous Skotlannissa ja se että ensinnä maailman huomio on viimepäivät erityisesti kohdistunut tuolle maailmankolkalle ja toiseksi maan poliisivoimien fokus on ollut sekalaisten kaikenvastustajien tarkkailussa tilanteenhallinnassa.

Motiivina ennenkaikkea julkisuus mutta myöskin ehkä myös kokouksen tehokkuuden horjuttaminen ja hallitun globalisaatiokehityksen horjuttaminen. Hallittu globalisaatio ja kaupan avautuminen kun ennenpitkää talouden lakien myötä tulee kaventamaan hitaasti mutta luonnollisesti maailman eriarvoisuutta ja sitämyöten syömään pohjaa ääriliikkeitten kannatukselta. Pelko ja epävarmuus ovat taas äärifundamentalistien suosion peruskiviä. Ironista vain se että ns. "kantaaottavat" tahot kirkassilmäisessä idealismissaan tosiassa pelaavat kaikkea realistista kehitystä vastustaessaan tosiasiallisesti eriarvoisuutta kannattelevan status quon pussiin..

Sen aika näyttää mitä tästäkin taas seuraa ja mille raiteille kehitys nytkähtää mutta tämäkin tapaus taas todentaa sitä mikä merkitys netillä alkaa olla tiedon ja tunnelmien välittäjän. Toki Suomessakin Yle ja Hesari nettisivuineen muodostavat tiedonvälityksen kulmakivet ja tarjoavat päivänmittaan aina tiiviillä tempolla päivittyvää tilannetietoa maailman suurten toimijoiden kuten Reutersin ja BBC:n tukemina mutta aina vain enemmän ja enemmän korostuu ruohonjuuritason viestinnän kyky olla läsnä aina siellä missä tapahtuu.

Joulukuun tsunamin erityispiirteenä oli jo se että tapahtumien jälkeen taltioitujen uutiskuvien lisäksi tarjolla oli megatavuittain videoleikkeitä ja kuvaa suoraan nollahetkeltä nollapisteestä siitä miten kaikki tapahtui pelkkien jälkimainikien sijasta ja jälleen näyttää siltä että epävirallinen media on kiinni hetkessä. Kyllähän Hesarillakin on jo pystyssä kuvasivunsa mutta uskoisin että tämä flickr:n kuvasto tarjoaa paljon intensiivisemmän otteen aiheeseen ja välittää kuvatoimistofiltteröinnin sijaan maailmalle sitä miltä ihmisistä tuntuu tapahtumien keskipisteessä. Kotimaassakin kantaaottava keskustelu alkaa viriämään hallitusti ja omaehtoisesti eri suunnissa eri sävyin ja äänenpainoin. Aiankuvaa kuvaa myös se että tapahtunut on jo muutamien tuntien viiveellä kirjattu vapaan wikipedian sivuille tietosanakirjan luvuksi ilman viivettä, ilman odotusta.

Positiivista taas on se että ilmeisimmin virheistään oppinut Ulkoministeriö on ottanut asiaan napakan otteen ja kriisitiedoittamisessa ja viestinnässä on aivan eritavoin tatsia kuin joulukuussa vaikka tuonkin ajankohdan virheitä on mielestäni mediassa liioiteltu ja retosteltu aivan turhan ylilyödysti ja tarkoitushakuisesti, ei maailmassa kaikkeen voi millään varautua.

Kyyninen kysymysmerkki tässä on sitten sekin kuinka paljon tämä tapahtunut on osaksi terrorin edessä taipumisen esimerkkiä näyttäneiden espanjalaisten ansiota ja syyseuraussuhdetta siitä että tuon esimerkin myötä ääriliikkeiden annettiin oppia se että riittävästi siviileitä tappamalla heidän asiansa pyörähtää ainakin askeleen eteenpäin. Terrorin edessä ei koskaan pitäisi taipua vaikka se hetkittäin tuntuisikin kovalta sillä yleensä silloin vain saa mitä tilaa.

No comments: