2005-10-21

Tekijänoikeus on hyvä asia

Digitoday: Kustantajatkin raahaavat Googlen oikeuteen

Kuinkahan paljon positiivisemmin tekijänoikeuksiin ja tekijöiden ansaitsemiin korvauksiin suhtauduttaisiin jos tekijänoikeusjärjestöillä olisi edes rahtusen verran asiallista suhteellisuudentajua sensijaan että keinotekoisin perustein oltaisiin viemässä tuhkiakin pesästä sieltä mistä vain keksitään rokottaa ilman että ahneudella olisi rajoja. Voisi toivoa että artistit ja julkaisijat jossain vaiheessa ymmärtäisivät että reilulla pelillä saa reilua peliä ja kyynärpäätaktiikan seurauksena.. noh.. sitä niittää mitä kylvää.

Tätä viimeisintä Google-kiistaa ei voi oikein järjellä ymmärtää ellei mukaan ota ekonomista järkeä ja peilaa kiistaa siihen että Googlella on rahaa ja julkaisijat ovat vainunneet tässä pienen mahdollisuuden päästä osingoille Googlen rahoista vain siksi että se voi olla mahdollista. Tuollaisen kirjallisuushakupalvelun kun voisi vain ja ainoastaan kuvitella hyödyntävän julkaisijoita ja toimivan erinomaisena markkinakanavana tieto- ja asiakirjallisuudelle sensijaan että se olisi jotenkin julkaisijoilta pois.

Haluvatko nämä lyhytnäköiset ahnehtijat todella sitä että Google jättää heidän teoksensa skannaamatta ja että heidän teoksensa jäävät tuntemattomuuteen ja kirjakauppojen hyllylle pölyttymään myymättöminä. Vai haluavatko he hyötyä omien ideoidensa sijasta myös Googlen liikeideasta..

No comments: