2005-10-31

Kerettiläisiä ajatuksia työstä ja työpaikoista

Aihetta ja elämää sivusta katsellessa..

Pätkätyöt ovat tämänpäivän arkea ja todellisuutta ja pysyvä työsuhde monille vain etäinen haave mutta miksi. Syitä toki on monia ja monenlaisia mutta työelämän todellisuutta seuraillessa mieleen on tullut myös yksi, ehkä hivenen kerettiläinen ajatus syistä ja seurauksista. Onko yksi syy pätkätöille se että normaalitilanteessa pysyvässä työsuhteessa olevasta työntekijästä on kovin vaikeaa päästä eroon ja siten jokainen pysyvään suhteenseen palkattu on työnantajalle pitkäaikainen riskisijoitus...

Hyvät työntekijät ovat tänäpäivänä kultaakin kalliimpia resursseja joista jokainen haluaa pitää kiinni kynsin ja hampain tai vähintään jeesata ja suositella eteenpäin jos omassa budjetissa ei ole saumaa vakinaistamiseen mutta ongelman muodostavat sopimusyhteiskunnan vapaamatkusajat joiden perimmäinen motivaatio lienee sairaslomapäivien maksimoiminen tekosyyllä millä tahansa ja työsuhteessa roikkuminen sillä minimipanoksella jolla sen vain saattaa tehdä.

Työsuhteessa ollessaan nämä vievät budjetissa täyden palkan jolla voitaisiin vakinaistaa vakanssiin joku oikeasti pätevä määräaikainen, syyllä kuin syyllä kalastellulla sairaslomalla verottavat työnantajan kassaa ja sairaseläkettä ei edes kannata ajatella sillä viimeistään silloin työnantaja on narutettu hyvin pitkään maksusuhteeseen.

Suuren talon kuluihin muutama vapaamatkaaja aina mahtuu ilman että tilanteesta tulee kohtuuton mutta voin vain kuvitella mitä PK-yrityksissä näistä liftareista voi seurata ja miksi kynnys työsuhteiden vakinaistamiseen on nykyään kovin korkealla. AY-siipi tietenkin linnottautuu, ainakin julkisuudessa, saavutettujen etujen taakse puolustaen näin näennäisesti työntekijöiden oikeuksia todellista työtä tekevien etujen kustannuksella mutta kuinka kauan näin voi jatkua ?

Ainakin itse peräänkuuluttaisin työhön ja työllistämiseen enemmän pelivaraa jotta ainoat todelliset keinot sopeutua muuttuviin suhdanteisiin eivät olisi kyykyttävät ja epävarmuutta lisäävät pätkätyöt tai sitten jäykät YT-menettelyt jotka mekaniikkansa vuoksi asettavat myöskin vakinaiset liftarit päteviä pätkätyöläisiä parempaan asemaan.

No comments: