2005-11-27

Ajatuksia bloggaajan etiikasta ja oikaisu A. Åkerfelt:n pyynnöstä

Oikaisuksi ja täsmennykseksi tarkoitettu

Julkistettu sana on tehokas ase. Se voi nostaa esiin epäkohtia, varoittaa toisia ja jakaa kerran opittua tietoa edelleen ja eteenpäin. Viestin voi kirjoittaa suoraan auki riveille tai sijoittaa rivienväliin merkitysten ja sävyjen kautta. Joskus merkitykset voivat olla tietoisia ja tarkoituksellisia mutta joskus ne saattavat syntyä vääristä assosiaatioista ja osoittaa väärään suuntaan aivan vahingossa.

Bloggaamisessa tämä kaikki korostuu. Sähköinen sana leviää kaikkialle, hiipii hakukoneiden ranking-listalle.. pesiytyy lainauksiin ja välimuisteihin ja muistuttaa itsestään ja olemuksestaan pitkään vielä kirjoittamisen jälkeenkin. Sopivasti valitut sanat voivat nostaa esiin asioita ja ilmiöitä googlen kautta halusivatpa esiin nostetut sitä tahi eivät mutta joskus asiayhteydet voivat olla kohtuuttomia ja vaativat korjauksia ja täsmennyksiä jottei viestin rivienvälit vääristyisi painotuksista ja yhden miehen merkitys sodassa korostuisi liiaksi.

Taannoin kirjoitin auki huomioita ja havaintoja kahden suomalaisen elektroniikan webbikaupan välisistä merkillisistä yhtäläisyyksistä ja nostin esiin yhdeksi linkiksi ficora:n domain-listasta elektroni.fi:n rekisteröintitietojen alta julkisesti löytyvän Alexander Åkerfeltin nimen. Ehkä tämä alleviivaus oli turhan suora ja selkeä sillä se ei selvästikään jättänyt lukijaa kylmäksi vaan sai esillenostetun A.Å:n lähestymään minua ainakin näennäisen häkeltyneenoloisena:
Olin hieman hämilläni, mutta päätin silti heti tutkia, että mikä on homman
nimi. Noh, nyt olen enemmänkin kuin hämilläni. Tuntuu oudolta, että nimeni
mainitaan tekstissä, jossa on selvä negatiivinen konnotaatio.
Missään tapauksessahan minun tarkoituksena ei ollut syyllistää yhtä henkilöä kaikesta tapahtuneesta vaan vetää yhtäläisyysmerkkejä kahden yrityksen välille ja pohtia sitä ovatko erään yritys- ja ennenkaikkea kommunikointisekasotkun aikaansaaneet akiba-veteraanit oppineet edes tälläkertaa virheistään.

Ennenkaikkea tarkoituksena ei ollut rivien välissä vihjata siitä että kyseessä olisi yhden henkilön potentiaalisesta epärehellisyydestä vaan nimenomaisesti huomioida sitä että ehkä kyseisten nettikauppojen taustalta löytyy enemmän samaista intomieltä kuin taloudellista osaamista jolloin kuluttajan rahat saattavat olla vaarassa seuraavan “ohops”:n osuessa kohdalle.

Miettien ääneen myös sitäkin mahdollisuutta että sama yrityskulttuuri olisi sittenkin kokenut tässä uudessa kaupassa reinkarnaation ja potentiaalisen asiakkaan olisi hyvä osata lukea yrityksen viestintää rivien välistä ja harkita vähintäänkin 2 kertaan millä maksutavalla ostoksiaan suorittaa. Kannattaako nettikaupassa aina maksaa tilille ennakkoon vaiko kuitata hankintansa vasta postiennakolla tavaraa vastaan.

Akibahan ei esimerkiksi edelleenkään paljasta webbisivuillaan talosuvaikeuksistaan ja uhkaavasta konkurssistaan ( seuraavan kerran käräjäoikeudessa 5.12.) vaan houkuttelee ostajia “-10% syysmyrskyllä” ja sillä että tavaraa saatavilla rajoitetusti. Vastuullinen yritys viimeistään tässä vaiheessa kertoisi kyseessä olevan konkurssimyynnin ja siten varottaisi mahdollista ostajaa ostokseen liittyvistä riskeistä mikäli ostos maksetaan postiennakon sijaan tulevan konkurssipesän tilille. Virheistä voidaan toki aina oppia mutta tässä tapausksessa oppimisprosessin nopeus ei ainakaan oikein vakuuta.

Muttaa vaikka Åkerfeltin nimen yksilöivä käyttäminen olikin kirjoituksessa turhan alleviivaavaa ja kärjistettyä, on firmoissa edelleenkin niin paljon yhtäläisyyksiä ja esiin nostetut ajattelemisen arvoiset asiat edelleen nähdäkseni valideja, kuulostaa samaisen meilin loppuun liitetty pyyntö puolestaan hivenen kohtuuttomalta:
Pyytäisin ystävällisesti, että poistaisit tuon viestin, näen että tuo
loukkaa yksityiselämän suojaani. Et varmaan pitäisi siitä itse, jos nimesi mainittaisiin samantapaisessa, negatiivisesti virittyneessä, ympäristössä.
Viestin kokonainen poistaminen olisi nähdäkseni ylilyötyä johtuen pitkälti yllä todetuista seikoista ja palvelisi korkeintaan satunnaisia liikkeenharjoittajia joiden viimeistään nyt pitäisi tajuta se ettei julkisuuskuvaa puhdisteta vaikenemalla ja keskustelua vaientamalla vaan avoimmuudella ja pitkäjänteisellä työllä. Ei sanoilla vaan teoilla joidenka jälkeen menneillä sanoilla ei enää ole muuta arvoa kuin historiallinen sellainen.

Poistaminen saattaisi myös toimia suoranaisena karhunpalveluksena ja pikemminkin tilanteen rauhoittamisen sjiaan herättää esiin turhia kysymyksiä:

Miksi näin vahva vastareaktio, osuivatko kirjoituksen pohdinnat kenties kiusallisen lähelle totuutta ja oliko tekstissä esinntyneillä nimillä kenties sittenkin erityistä merkitystä? Kenties jopa pohdintoja siitä mikä oikeastaan saikaan aikaan negatiivisen virityksen asioille jotka vain liittyvät toisiinsa.

Googlen välimuististahan tuo teksti ei välttämättä mihinkään katoaisi ja esimerkiksi ficora:n rekisteritiedot ovat ja tulevat olemaan nyt ja jatkossakin julkisia ja kaikkien luettavissa jolloin aktiivinen lukija saattaisi virittää nimelle vieläkin negatiivisemman virityksen kuin mitä nykyisen tekstin pelkkä asiayhteys kenties saa aikaan akiba:n historina valossa.

Joten tässä tilanteessa katson parhaaksi vain editoida hivenen verran alkuperäistä kirjoitusta ja poistaa siitä Alexander Åkerfelt:n nimen ja viitata samoissa firmoissa vaikuttavaan ja firmoja yhdistävään henkilöön ainoastaan anonyymillä termillä N.N. Väärinkäsitysten ja negatiivisten virhepäätelmien kitkemiseksi merkitsen kirjoitukseen avoimen tiedon siitä että sitä on jälkikäteen editoitu ja linkittää lukijan tähän oikaisuun josta selviää syyt sille miksi näin on tehty.

Mitä taas case Akibaan tulee niin tuosta sirkuksesta ja sen taustoista on luettavissa enemmän mm. seuraavista keskusteluista:

No comments: