2005-11-07

Greenpeace ja sosiaalinen luonnonsuojelu

HS: Greenpeace piirittää paperilaivaa Kemin Ajoksessa

Keskieurooppalaisen piiloprotektionismin lipunkantanaja kunnostautunut niin sanottu "ympäristöjärjestö" Greenpeace on näemmä taas jälleen ottanut hampaisiinsa suomalaisen paperiteollisuuden ja hyökännyt tälläkertaa Stora-Enson paperikuljetuksien kimppuun. Uutta on tälläkertaa se että luonnon lisksi Greenpeace on kovasti huolestunutut metsätalouden sosiaalisesta ulottuvuudesta ja hakkuiden vaikutuksista paikalliseen poroelinkeinoon.

Tokihan tälläinen "alkuperäiskansojen" oikeuksien puolustaminen kuulostaa keskisessä euroopassa hienolta ja kerää griinpiissille taas kahmaloittain lisää säälipisteitä ja glooriaa mutta ympäristön kannalta tälläinen keppihevosteluon vähintäänkin kummallista ellei peräti arveluttavaa toimintaa. Poroelinkeino kun ei ole Lapissa mitään natiivien vähäistä puuhastelua vaan melko totalitääristä paikallisluonnon hyödyntämistä josta on luonnonmukaisuus ja luonnon kunnioittaminen kaukana kuten tästä tilannetta hyvin kuvaavasta sateliittikuvasta ilmenee.

Kuva on Käsivarresta ja kuvassa näkyvän suoraviivaisen rajan ruskeamman ja vaaleamman välillä muodostaa Suomen ja Norjan välinen poroaita. Kuvassa näkyvä vaaleus on Norjan tuntureita peittävän poronjäkälän heijastusta ja tummuus suomalaista tunturimaastoa josta paikallisten paliskuntien porotokat ovat jäkäläpeitteen kalunneet ja järsineet jättäen jäljelle pelkät pusikot ja risukot.

Kuten kuvasta näkee ovat Greenpeacen motiivit Lapin luonnon puolustuksessa vähintäänkin kyseenalaiset jos luonnonsuojelun kulissiksi kelpaa maastoa ja tunturiluonnon kantokykyä kuorimttava tehoporotalous..

Sikäli kun Greenpeacen motiivit edes liittyvät luontoon itseensä..

No comments: