2005-11-22

Ajatuksia ulkoistamisesta ja kunnollisesta palvelusta

Yle: Tukholma suunnittelee narkomaanien hoitokotia Latviaan

En ole katsastanut päivän uutisia mutta uskoisin että kansankodissa on taas puhetta ja päivittelyä riittänyt kun Tukholma on julkituonut suunnitelmiaan ulkoistaa narkomaanien hoitopalveluita Latviaan Itämeren vastarannalle. Ensimmäiset ovat jo varmaan kaivelemassa esiin sitä onko esitys kenties paikallisen kunnallislain mukainen ja lopun voi arvata. Pahimmillaan julkinen polemiikki taas torppaa yhden hyvän ajatuksen ja olemassaoleva retuperäinen status quo jää voimaan.

Suomessa ei suunnitelmissa olla vielä noin pitkällä mutta vastaavaa negatiivista henkeä on ilmassa kun puhutaan kunnallispalveluiden ulkoistuksista. Useasti vanhan vallan toimesta esiin vedetään amerikkalaisia kauhukuvia joissa kaikki on huonosti ja rappiolla ja nähdään kehitys niin huonossa valossa kuin olla ja voi. Uuden pelkääminen on toki luonnollista mutta pelonlietsonta jo likimain luonnotonta.

Keskustelusta unohtuu todellisuudessa se että ulkoa ostettuna palvelu on juuri sentasoista mitä ostaja vaatii ja kaikki riippuu kontrollista. Amerikkalaiset esimerkit kuvaavat todellisuudessa tilannetta jossa terveydenhoitopalvelut ovat yksityistettyjä, eivät ulkoistettuja ja palveluita ostavan julkishallinnon tilalla ovat voittoa tavoittelevat vakuutusyhtiöt ja vakuutusmaksujaan minimoivat lyhytnäköiset loppuasiakkaat jotka saavat mitä tilaavat. Haetussa pohjoismaisessa mallissa taasen kunta tai vastaava julkishallinnon osa toimisi palvelun tilaajana ja siten myös palvelun kontrollerina jolloin palvelun taso olisi edelleen se sama kuin ennenkin, kunnallinen tai kunnollinen kunnasta riippuen.

Kunnan tehtävänä olisi enää tehdä sopimukset, auditoida ja kontrolloida tilaamaansa palvelua ja siten käyttää varojansa mahdollisimman tehokkaasti. Kun käsittääkseni kunnan perimmäisenä missiona ei ole yritystoiminnan harjoittaminen vaan palveluiden tuominen kuntalaisten tarjolle ja kunnan asukkaista huolehtiminen.

Asukkaan intressinä ei ole se että hän käy kunnallisessa terveyskeskuksessa tai että hän saa lapsensa kunnalliseen päiväkotiin vaan asukkaalle on oleellista että hänen yskänsä lääkitään, hammassärkynsä hoidetaan ja että hänen lapsellaan on turvallinen hoitopaikka päivän aikana ja että hänen kunnallisveronsa on mahdollisimman alhainen.

Kaikista vähiten asukkaan interessinä on kunnallisten suojatyöpaikkojen tarjoaminen pikkuvirkamiehille ja pöhöttyneille hallintokoneistoille jotka kuluttavat resursseja papereiden pyörittelyyn sen sijaan että resursseilla saisi palkattua lisää lääkäreitä tai kenties korotettua varsinaista suorittavaa työtä tekevän hoitohenkilöstön tulotasoa ja siten kerättyä ammattiin motivoituneempaa ja osaavampaa työvoimaa.

Niin.. Ja jos vielä ajatus hoitopalveluiden ulkoistamisesta maailmalle ja Baltiaan kuulostaa epäilyttävältä niin miettikäähän vaikka sitä miksi lukuisat suomalaiset eläkeläiset ovat ulkoistaneet talviajan asuinpalvelunsa Espanjaan ja vielä useammat kylpylähoitopalvelunsa Pärnuun. Ennakkoluulottomasti ja ilmeisen tyytyväisesti saamaansa vastineeseen.

No comments: