2005-11-30

Liberaalipresidentti vai porvaripresidentti

Viisas katsoo myös kauemmaksi

Vaalit ovat sitten tulossa. Ensimmäisen kierroksen osaltahan tilanne on selvä: Ehdokkaiden joukossa on yksi Sale ylitse muiden ja äänestyspäätöstä ei edes tarvitse alistaa vaalikoneiden arvottavaksi mutta toisen kierroksen osalta tilanne onkin problemaattisempi. Mitä jos 1. kierroksen lopputulemana onkin teoreettisesti edelleen mahdollinen no-win situation jossa vastakkain ovat lippalakki-muumimamma Halonen ja kepuli Vanhanen...

Kepun piirissä tuntuu olevan kovastikin vetoa voimien yhdistämiseen ja yhteiseen porvaririntamaan Vanhasen tueksi mutta kuinka monella avoin mielin maailmaa katsovalla kaupunkilaisella on oikeastaan paljoakaan yhteistä tuon Nurmijärven raivoraittiin kepulaisen ummehtuneen perheidyllivaskistin maailmankuvan kanssa ja kuka oikeastaan kaipaa tuota vaatepuun karisman omaavaa haahuilijaa todella presidentiksi ? Herukkamehua Linnanjuhliin ja kansantanhuja kansanhuviksi ja kaikki Nurmijärvelle asustamaan auvoiseen nurmijärveläiseen perheidylliin..

Tantta Halonen nyt on mitä on mutta hän ainakin on niinsanotusti tunnettu suure ja ei tarjonne seuraavalle kaudellekaan mitään sen suurempia yllätyksiä. Lippalakki todennäköisimmin pysyy päässä ja käsilaukkua kummoisempaa johtajan karismaa ei häneltä edeltäkään löydy mutta tuskin mitään sen pahempaakaan. Ainakin syntyperältään stadilainen ja maailmankuvaltaan suhteellisen liberaali ainakin Vanhaseen verrattuna. Demarius nyt on vaakakupissa kyllä jonkinmoinen synti mutta ehkä kuitenkin se pienempi paha jos valita pitää.

Toivottavasti moiseen valintatilanteeseen ei koskaan jouduta ja maahan saadaa presidentti joka oikeasti pystyy pitämään hyvinvointivaltion päätä pinnan yläpuolella.. Tai ehkä tällöin eettisesti kantavin vaihtoehto on jättää kokonaan äänestämättä sillä tuolloin toisella kierroksella antamaton ääni todennäköisemmin kääntyy Vanhasta vastaan jolloin ainakin voitetaan se ettei kepulipuolue valloita kauppatorin rantaa..

No comments: