2005-11-19

Avoimia ajatuksia tekijänoikeuslaista ja yleisestä levykauppiaan moraalista

Digitoday: Suomessa myyty kymmeniä levyjä

Missä kulkee levykauppiaan moraali lainsäädännössä, rajoittuuko se ainoastaan kuluttajaa koskeviin vaatimuksiin vai pitäisikö levykauppiaan noudattaa myös itse lakeja joita hän vaatii säädettäväksi ?

Ensiksi taustaksi ote Sony BMG:n tiedotteesta jossa vakuutetaan ettei kopiosuojauksen ongelmia ole Sony BMG:n euroopassa julkaistuissa levyissä:
1.1.2006 astuu Suomessa voimaan uusi tekijänoikeuslaki, jonka perusteella Suomeen on kielletty tuoda Euroopan talousalueelle (ETA) julkaisuoikeuden omistajan julkaisemattomia äänitteitä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli levyä ei ole julkaistu Euroopassa, sen suoratuonti on kiellettyä. Ostajan vastuulle jää varmistua, onko tukkurilla oikeus myydä kyseistä levyä.
Sitten hateaan muistin tueksi ote Ifpi:n taannoisesta julkilausumasta tekijänoikeuslainsäädäntöjupakan päiviltä:
Viime aikoina käyty julkinen keskustelu uuden tekijänoikeuslain tiimoilta on saavuttanut liki käsittämättömät mittasuhteet. Asioista on toki hyvä keskustella – ja näin tuleekin tehdä. Vaikuttamisen pitäisi kuitenkin tapahtua ajallaan ja tosiasioihin perustuvilla väitteillä.

Nyt ollaan ajauduttu tilanteeseen, jossa kohtalaisen pieni, virheellisin argumentein tekijänoikeuslakia vastustava joukko on saanut osan kansanedustajista epäilemään usean vuoden huolellisen valmistelutyön tuloksia.
( Julkilausuman allekirjoittaneista ensimmäisenä komeilee Stupido Recordsin Joose Berglundin nimi )
Sitten otetaan vielä lankoja yhdistelemään ote digitodayn uutisesta:
Stupido Recordsin omistajan Joose Berglundin mukaan yhtiö on myynyt kolmea Sony BGM:n viralliselta listalta löytyvää äänitettä - korkeintaan muutamia kymmeniä kappaleita.
Ja kun nämä langat yhdistellään saadaan yhteen se että Berglundin Stupido records ainakin vielä nyt, ennen lain virallista voimaansaattamista, rikkoo toiminnallaan (ilmeisen tietoisesti) sen tekijänoikeuslain henkeä jonka säätämistä Berglund itse äänekkäästi oli vaatimassa.

Jos Stupido on kopiosuojattuja levyjä myynyt eikä levyjä ole euroopassa julkaistu ei vaihtoehtoja liene muita kuin se että levyt on tuotu suomeen lain suoratuontipykälän periaatetta rikkoen. ( varsinainen rikoshan tuollaisesta toiminnasta tulee vasta 1.1.2006 alkaen)

Tästä herää muutamia kysymyksiä:

1. Onko levykauppias Berglund todella edes ymmärtänyt lain vaikutukset omaan liiketoimintaansa ja liiketoimintansa malleihin vaatiessaan lain nopeaa voimaansaattamista ja sitä ettei lakia vastustavia "virheellisiä argumentteja" kuunnella vai onko häntä viety kuin pässiä narussa.

2. Jos levykauppias Berglund on kaikki vaikutukset ymmärtänyt ja pitää lakia moraalisesti hyvänä niin miksi hänen kauppansa edelleen harrastaa suoratuontia jonka laki tulee kieltämään. Onko lain periaatteiden noudattaminen tärkeää silloin kun kuluttaja kantaa rahaa Stupidoon mutta ei silloin kun stupido hankkii tuotteita myyntiin.

3. Aikooko Stupido lopettaa levyjen suoratuonnin 1.1.2006

4. Olivatko lakia vastustavat argumentit niin vääriä mitä vetoomuksessa väitettiin vai tehtiinkö tuossa riittävän moneen kertaan toistetusta valheesta faktaa.

Luultavasti kysymyksiä joihin ei koskaan vastauksia löydy.. Virheitäänhän ei Suomessa tunnetusti myönnetä.

No comments: