2005-01-18

FOXische beobachter

Harmillista että nuutuneen päivän jälkeen keskittymiskyky ei pyöri kympillä. Nelosen dokumentit ovat usein mitä ovat mutta tämänkertainen dokumentti jenkkilän elämänmenosta ja FOX News:n uutispolitiikasta oli sivusilmälläkin perin mielenkiintoista katseltavaa.

Erinäisissä dystopioissa esiintyy totalitäärisiä medioita jotka vääristelevät kaiken kerrotun, kaunistelevat uutisia systeemin näköiseksi ja mustamaalaavat kaikkea mahdollista "vaarallista" (lue kriittistä ) kommentointia ja pyrkivät siten mitätöimään kommentoinnin ja sohvaperunakansanosan silmissä näyttämään heidät vähintään naurettavilta ellei peräti vaarallisilta.

Ikävää tuollaisessa fiktiossa on se että FOX nykymuodossaan muistuttaa huolestuttavan paljon tuollaista dystopiamediaa. Demokraatteja vähättelevä retoriikka, suoranainen valehtelu sekä omien poliittisten näkemysten sijoittaminen uutisten rivinvälyksiin näyttää näin suomalaisittain harvinaisen räikeältä ja jopa kuvottavalta propagandalta ja valheelta joka kuitenkin uppoaa vastaanottavaan kansanosaan kuin kuuma veitsi voihin. "Jotkut sanovat" on suorastaan salakavala keino liimata uutiseen oma mielipide passiivin kautta yleiseksi totuudeksi ilman että sille edes täytyy löytää mitään validia lähdettä.

Enemmän aiheesta löytyy mm. sivustolta www.outfoxed.org jonne on listattu ja linkitetty kaikista räikeimpiä esimerkkejä jenkkilän median nykypäivästä ja jota voi hyvin käyttää ponnahduslautana eteenpäin jos aihe kiinnostaa. Sinänsähän tuossa ei suomalaiselle ole mitään uutta auringonalla kuin kenties se miten tuollaisia samanlaisia piirteitä voi etsiä kotoisemmista medioista. Ei niin vahvoina vaan varjoina taustalla.

Esimerkiksi täällä meillä harva tuskin edes tietää mitä UM:n tiedotteessa 26.12. katastrofin jälkeen todella luki mutta kaikki "tietävät" UM:n vakuuttaneen kaikkien suomalaisten olevan kunnossa kun lehdet ja uutiset tuon tiedotteen kerran tiedotteen sanat tuohon sävyyn vääristivät ja tarkoituksella alleviivasivat. Painotuksella ja pilkulla on dramaattinen vaikutus.

Armoa, ei Siperiaan.. vaiko Armoa ei, Siperiaan ? Kas siinäpä pulma.


No comments: