2004-09-16

Kuka haluaa käyttää tietokonetta

Törmäsinpä sitten blogeja lueskellessani tälläiseenkin artikkeliin:

Digital Lifestyle Aggregation

Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen artikkeli digitaalisen median kehitysnäkymistä ja siitä miten kaikki digitaalisen ympäristömme laitteet tulevat nivoutumaan hiljalleen yhteen järjestelmätasolla. Artikkelissa huomionarvoisinta on sen käytettävyyslähöinen näkökulma: välineitä laitteistojen tekniseen yhdistelyyn on jo jokalähtöön mutta kuka niitä kaikkia osaa käyttää. Jos itselläkin on väliin suuria ongelmia saada koneet juttelemaan toisilleen niin voidaanko tästä vielä ajatella edes mitään kaikenkansan ratkaisua pitkiin aikoihin.

Sillä kuka oikeastaan haluaa käyttää tietokonetta. Ei tällä komponenttikasalla ole ainakaan minulle mitään itseisarvoa eikä tämän käytön opettelussa sinänsä ole mitään intoa. Väline tämä on siinä missä kirves, kamera, kynä tai sakset ja se mikä minua itseasissa kiinnostaa on se mitä minä haluan tehdä ja saada aikaan.

Toki saunanlämmitykseen ottaa mielummin hyvän kirveen kuin tylsän mutta en minä silti ole siitä astalosta innoissani. Enkä edes halkojen hakkaamisesta vaan löyly ja kylmä saunakalja sitä silloin mielessä siintelee ja kaikki mikä vain helpottaisi tuon tavoittamista olisi tervetullutta. Ellei sitten näe puusavottaa kuntourheiluna mutta se on jo sitten toinen asia. Ja konepajamiehenä toki hyvin valmistettu kiveenteräkin on silmälle mieleen mutta sekin on jo kokonaan toinen asia.

Tosin itselle nuo tavoitteet ovat myös haasteita sen osalta että sitä töissä taas pitäisi pystyä luomaan tuotantoon työkaluja joita ei erikseen tarvitsisi työkalun itsensä vuoksi opetella monen mutkan kautta vaan että laite olisi niin käyttäjää ohjaava että sillä voisi vain tehdä jotain hyödyllistä.

No comments: