2004-09-21

Me portinvartijat

Flunssassa ehtii hyvin istumaan TV:n äärellä ja tuijottamaan ruutua ja katselmaan mitä sieltä tulee. Ja ehdin nyt ensimmäistäkertaa katsomaan tuota maikkari komediasarjaa Me Stallarit ja täytyy taas todeta että 70-luvun vaikutus elää ja voi hyvin suomalaisessa mediakentässä.

Vaikeaa olisi kuvitella hilpeää sitcomia "me natsit" jossa iloinen arjalaisperhe eläisi elämäänsä, isäpappa kävisi töissä leirinvartijana ja lapset olisivat iloisia Hitler Jugend-nuoria rotupuhtaan aatteen palossa mutta nähtävästi sama on todella mahdollista näiden meidän omien keskitysleirin portinvartijoiden osalta.

Pikkusievästi esitetään Suomea kohti totalitääristä diktatuuria ohjanneet stalininistit hilpeinä ja vaarattomina sitcom-hömelöinä ja siivotaan samalla omia taustoja maton alle. Ikäänkuin yritettäisiin vähätellä menneitä ja sillälailla sulavasti unohtaa se että tekeillä oli vallankumous ja yhteiskunnan täydellinen romuttaminen. Vapauksien menettäminen ja sisäiset puhdistukset ja valtiollinen terrori.

Samaa asennetta kielii sekin että siinä missä muissa medioissa käsiteltiin taannoin suhteellisen laajasti professori Esko Salmisen tutkimusta Tampereen yliopiston viestinnän koulutuksesta ja koulutuksessa levinneestä vasemmistoajattelusta stalinistiprofessoreiden Nordenstrengin ja Hemanuksen johdolla ei Yle juurikaan noteerannut tutkimusta. Liekö sitten syynä se että tutkimuksen tulokset liippaavat liian läheltä liian montaa yleläistä..



No comments: