2004-09-03

Tilastollisesti huolestuttavaa

Perjantai-iltapäivä kääntymässä loppuun, istuskelen töissä ja tutkin jopa innokkaasti Excel-taulukoita ja käppyröitä ja laskeskelen keskiarvoja ja muita mahdollisia tunnuslukuja sensijaan että olisin jo jossain muualla. Pitäisiköhän tosissaan ottaa ja huolestua itsestään :-)

No, onneksi totuus ei ole ihan toisenlainen ja olen sopinut pienen partiopalaverin Kaislaan kuudeksi ja tästä duunista ei kannata lähteä käymään kotosalla tässä välissä joten näin loppuiltapäivästäkin voi olla hyödyllinen. Ja toisaalta nuo satunnaiset käppyrät ovat itseasiassa tavallaan mielenkiintoisia sillä testausten tunnusluvuista voi oikeastaan nähdä tuotteen ja tuotannon tilasta aika paljonkin.

Jokainen äkillinen muutos trendissä kertoo omaa kieltään siitä että joko jotain hyvää tai huonoa on tehty tai tapahtunut ja hidas mutta väistämätön suuntaus taas yleensä merkitsee jonkinsortin kulumaa tai muuta aikaan sidoksissaolevaa muutosta jonka tätäkautta näkee yleensä jo hyvissäajoin ennenkuin sen suoranaiset vaikutukset alkavat näkyä käytännössä.

Hauskaa tästä tulee tietenkin siinä vaiheessa kun tilastollisille muutoksille alkaa etsimään niitä perimmäisiä syitä ja selvittämään miksi mitäkin on milloinkin tapahtunut ja mistä syy-seuraussuhteesta kaikki oikeastaan juontaa juurensa. Väistämättä tulee sitten myös mieleen sekin että mihinkähän kaikkeen vastaavia tilastollisia menetelmiä voisikaan elämässä soveltaa mutta viimeistään tälläisiä ajatellessa minä kai jo alan leimautumaan oudoksi.

No, onneksi viikonloppu edessä ja voi sitämyöten taas ottaa ja unohtaa työasiat aivan tuossa tuokiossa ja vaihtaa vapaammalle ja ottaa aikaa itselleen muun muassa. Lauantaina pitäisi kaataa kesäleiri ja sitten sunnuntaina voikin lepäillä rauhassa.

No comments: