Vaikka olenkin Marginaalin Janin kanssa hyvin pitkälti samaa mieltä siitä että tämä meikäläinen edustuksellinen demokratia on sittenkin se paras mahdollinen kaikista tarjollaolevista huonoista vaihtoehdoista niin silti välistä tuntuu siltä että nykymuodossaan se alkaa olla elinkaarensa loppupuolella ja ainakin pienen revisioinnin ja päivittämisen tarpeessa. Ei minkään suuren remontin mutta bugipäivityksen nyt ainakin.
Tietenkin on vaikea sitten sanoa mitä pitäisi tehdä, järjestääkö kenties kansanedustajaehdokkaille pääsykokeet joilla mitata yleissivistystä ja ennenkaikkea oppimis- ja omaksumiskykyä jämähtäneen kalkkeutumisen sijasta ja määrittää ministerinpalleille jonkinmoisen opilliset minimivaatimukset alalta kuin alalta että päättäjällä olisi edes jonkinmoista omaa ymmärrystä siitä mistä ministeriössään päätetään vai mitä mutta en tiedä kuinka kauan tämä agraariyhteiskunnan peruja oleva nykymalli oiken kantaa eteenpäin ja missä vaiheessa yhteiskunta lamaantuu kyvyttömän eduskunnan edessä. Pahimmillaan tämä voisi jopa tarkoittaa sitä että eduskunnan jämähtäessä illuusiomaailmaansa voivat yritykset lopullisesti ryhtyä pyörittämään yhteiskuntaa omilla säännöillään pyörien pyörittämiseksi.
Meneillään oleva tekijänoikeuslakikeskustelu on tietenkin raflaava ääriesimerkki järjestelmän ongelmista mutta hyvin kuvaava sellainen. Oheinen Muropaketin ja Pakkotoiston kautta netissä levinnyt vastine kansalaispalautteeseen kuvaa hyvin mitä tapahtuu silloin kuin uusien medioiden ja teknologioiden juridiikasta ja soveltamisesta pistetään päättämään marjastusta ja klapien pilkkomista harrastava metsätalousinsinööri joka ymmärtää aiheesta todennäköisemmin yhtä paljon kuin sika hopealusikasta:
Tervehdys eduskunnasta!Mies on varmasti paikallaan puhuttaessa ja päätettäessä maakunnan asioista ja ongelmista mutta kyseinen vastaus paljastaa hyvinkin raadollisesti sen ettei hänellä ole oikeastaan mitään hajuakaan mistä ollaan todella päättämässä ja mitä ongelmia ja vaaranpaikkoja lakiin todella sisältyy ja mitä laki tulee kaikenkaikkiaan tarkoittamaan mutta on kuitenkin laista päättämässä muiden 199 joukossa kun kerran valta siihen on kansalta annettu. Pirullisesti ajatellen voisi ajatella että ainoa asia mikä asiantuntijaesityksistä on ymmärretty on ollut huoli puoluetoveri Mikko Alatalon hyvinvoinnista..
Laki tuli ajankohtaiseksi, koska piraattikopiointi saavutti niin valtavan
mittasuhteen, johon on pakko puuttua. Varsinkin entiset sosialistimaat kuten
Bulgaria jne ovat erkoistuneet laittomaan tuotantoon. Pahimmillaan oli niin,
että netistä saattoi imuroida samana päivänä ensi-iltaan tulevia elokuvia tai
jonkin bändin odotettu pitkäsoitto oli kopioitavissa netissä jo ennen levyn
julkaistamistilaisuutta. Perustuslakivaliokunta keskusteli asiasta ja kuuli mm.
ATK-asiantuntijoita, joiden näyttö masiivisista laittomuuksista tällä
piraattialueella oli vaikuttava. Esim. Alatalon Mikon uutta levyä oli tietyltä
palvelimelta kopioitu esimerkkipäivään saakka jo lähes 6´000´000 kertaa. Joten
ongelma ei liene pieni ns. maailaman kuulujen artistien kohdalla.
Kiitis palautteesta, eduskunta äänestää asiasta perjantaina ja muutama pykälä
nousee salissa varmaan esille.
Terveisin Hannu Hoskonen
Olisi mielenkiintoista lukea tulokset jos joku juuri nyt suorittaisi edustajien joukossa kyselyn jossa pyydettäisiin lyhyet määrittelyt lain keskeisille käsitteille ja tutkisi kuinka moni edes tietää mistä puhutaan.
No comments:
Post a Comment