2005-09-27

Kateus vie kalatkin vedestä

HS: Skinnari: Fortumin johdon optiot kohtuuttomia

Kateus, tuo suomalaisten peruvoima on näemmä taas noussut pintaan Fortumin optio-ohjelman myötä ja jokasuunnasta kauhistellaan suuria summia. Päivän hesarissa eräs demarien ajatusten Tonavista yltyy maalailemaan seinille jo suorastaan valtiontaloudellisia piruja:
Skinnari viittaa valtionyhtiö Fortumin toimitusjohtajalle Mikael Liliukselle myönnettyihin 12 miljoonan euron optioihin. Hän huomauttaa, että samalla valtio-omistaja kärsii huonosta rahatilanteesta.
Skinnari viittaa valtionyhtiö Fortumin toimitusjohtajalle Mikael Liliukselle myönnettyihin 12 miljoonan euron optioihin. Hän huomauttaa, että samalla valtio-omistaja kärsii huonosta rahatilanteesta.

Voisiko taas pahemmin olla puurot ja vellit sekaisin, mietitäänpä taas mitä optiot oikeastaan ovat:

Optiohan tarkoittaa oikeutta OSTAA optioita myöntävän firman osakkeita tietyn ajanjakson päästä ennalta säädettyyn hintaan ja myydä niitä sitten eteenpäin ja hankkia siten tuloja saatavan myyntiVOITON muodossa.

Ensinnäkään rahavaikeuksissa oleva valtio-omistaja ei lahjoita optio-ohjelman jäsenille yhtään mitään. Toiseksi optioiden lunastaja ensimmäisessä vaiheessa maksaa omistajalle (tässätapauksessa valtiolle) selvää rahaa ostamistaan osakkeista ja kolmanneksi valtio vielä kuorii syntyvästä myyntivoitosta sievoiset verotulot itselleen. Optiotulohan lasketaan ansiotuloksi, ei pääomatuloksi jolloin veroprosentti voi olla helposti 60% luokkaa..

Toimitusjohtajan mahdolliset miljoonat tulevat siis muilta Fortumin mahdollisilta omistajilta, eivät valtiolta ja käytännössä tälläiset ohjelmat toimivat sijoitusten kautta verotulonsiirtona amerikkalaislta eläkeläisiltä oy Suomi Ab:lle. Skinnarin kritiikin tyyppinen asian demonisointi ei ole mitään muuta kuin perisuomalaista kateellisuutta siitä että toisella voi kohta olla hienompi auto kuin arvoisalla talousvaliokunnan puheenjohtajalla ja samanhenkisten äänestäjien populistista kosiskelua.

Eri asia on sitten se että optio-ohjelmilla on ongelmansa ja pahimillaan ne voivat johtaa huonosti valvotussa yrityksessä osakekurssien tarkoitukselliseen vedättämiseen ja suoranaiseen tuloksen Enronointiin ja siten johdon palkitsemisessa olisi syytä käyttää myös muitakin mittareita ja tunnuslukuja kuin pelkkää pörssiarvoa mutta ilmeisemmin asian vaikeamman populisoitavuuden vuoksi tälläistä kritiikkiä ei taaskaan ole paljoakaan näkynyt..

Jos kulttuurivaliokunta on Gramexin vedätettävissä niin eipä näytä olevan tuo talousvaliokunnankaan tila sen parempi jos sitä johdetaan tällaisella kansantaloudellisella osaamisella mitä Jöykö Skynnäri näyttää julkisuudessa edustavan.

No comments: