2005-09-24

Ostaisitko ÄKT:lta käytetyn auton

Iltiksen totuudentorvi: Vanhemmat vertaisverkkoja vastaan

Periaatteessa tässä ollaan järkevällä asialla. Jälkikasvun koneenkäytön valvonta ei ole kenenkään muun kuin vanhempien asia ja maailmassa jossa jälkikasvu tietää koneista usein enemmän kuin vanhemmat on hyvä tarjota vanhemmille asiaa selkeyttäviä työkaluja. Mutta tapa ja toteutus on se mikä tässä tökkii.

Kyllähän ÄKT kumppaneineen taas kirkkain silmin vakuuttaa että tarjottava tarkastusohjelma on luottamuksellinen ja ei paljasta tietoja kenellekään mutta oleellinen kysymys on tässä se kuinka luotettava taho ÄKT oikeastaan on. Ainakin nimikirjoitusten valheellinen käyttö, vai pitäisikö suoraan sanoa väärentäminen, ei aiheuta ilmeisimmin ÄKT:lle mitään tunnontuskia joten voiko vakuutuksiin tässäkään asiassa luottaa. Kannattaa vielä kertaalleen miettiä sitä päästääkö oikeasti tälläisen toiminnallisuuden sisältävää softa skannaamaan konetta:
Digital File Checkin (DFC). DFC on yrityksille, oppilaitoksille ja vanhemmille suunnattu ohjelma, joka etsii tietokoneelle asennetut tiedostojenjako-ohjelmat (ns. vertaisverkko tai p2p-ohjelmat) ja luetteloi näiden ohjelmien jaettavissa kansioissa jaossa olevat ääni-, kuva-, ja videotiedostot.
Jos ÄKT oikeasti haluaisi olla asiassa avoin ja luotettava, olisi tässä tilanteessa heillä loistava mahdollisuus astua open sourcen tielle, paljastaa skannerin lähdekoodi ja toiminta ja avoimin kortein pelaamalla todistaa ettei skanneri kaikessa hiljaisuudessa palauta skannausten tuloksia ÄKT:lle tai tee koneessa mitään omiansa. Nyt tuota luottamusta ei ole, etenkään kun softa on ladattavissa sivustolta joka keskittyy lähinnä vertaisverkkojen demonisointiin ja lainsäädännön mutkien suoraksivetämiseen:
Ohjelma luo luettelon tietokoneen muissa osissa sijaitsevista musiikki-, video- ja kuvatiedostoista. Voit päättää poistaa tiedostot, jos uskot niiden olevan laittomia.
Niin. Jos uskot. Edelleen toistaiseksi voimassaolevan lainsäädännön silmissä ne tiedostot siellä koneella ovat kyllä hyvinkin laillisia olivat ne sitten ladattuja mistä tai miten ja korkeintaan niiden eteenpäin jakaminen on laitonta...

Ostaisitko sinä ÄKT:lta käytetyn auton ?

No comments: