2005-09-22

Kuuleeko Hesari

On epätodennäköistä että mielipidettäni koskaan julkaistaan mutta oli pakko puristaa tämänpäivän ajatukset asiasta mielipiteeksi asti:
Kopiosuojauksen illuusio

Yksi merkittävimmistä tekijänoikeuslain kopiosuojauksia puolustavista argumenteista on ollut se että kopiosuojauksella estetään ammattimaista piratismia ja turvataan muusikkojen oikeus oman työnsä hedelmiin. Kaunis ajatus mutta valitettavasti pelkkää illuusiota. Kopiosuojaus ei estä eikä todennäköisesti koskaan tule estämään ammattimaista piratismia jossa liikkuu selkeä raha ja jossa piraateilla on varaa investoida hämäräperäisiin liiketoimiinsa. Jos levyä voidaan mitenkään kuunnella, voidaan se myös kopioida.

Oikeastaan kyse on signaalinkäsittelystä ja siitä missä vaiheessa rikos halutaan tehdä. Lyhyellä googlaamisella on löydettävissä esimerkiksi selkeät ohjeet ja esimerkkikoodit siitä miten CD-soittimen optisen audiolähdön kuljettama data tarvittaessa voidaan logata takaisin audiosignaaliksi joka on jo sellaisenaan taas valmis poltettavaksi CD-levyllä ja vapaasti kopioitavissa. Sama data on myös helposti siirrettävissä seuraavalle ohjelmalle joka suorittaa mp3-standardin mukaisen pakkauksen jolloin musiikki on voidaan heittää vertaisverkkoihin jaeltavaksi. Tarvittava teknologia on vähääkään asiaa osaavalle selkeää ja helppokäyttöistä ja halpaa ainakin heille jotka tekevät piratismilla rahaa.

Toisinkuin muusikot vetoomuksissaan esittävät, ei mahdollinen uusi laki estä laitonta levittämistä tai kopiosuojausten kiertämistä. Se korkeintaan tekee kiusaa tavalliselle kuluttajalle ja murentaa omalla naurettavuudellaan yleistä kunnioitusta lakeja ja lainsäädäntöä kohtaan.
Saapi nähdä..

No comments: