2005-09-16

Puurot, vellit ja tekijänoikeudet

Jos et voi kiistää etkä hiljentää, harhauta ja keskity epäoleelliseen.

Miten minusta tuntuu siltä että onnistuneen kansalaispalautteen jälkimainingeissa tekijänoikeuslakilobbyn puolustustrategia nojaa asia-argumenttien sijaan pelkkään harhautukseen aivan perinteisten illusionistien tyyliin.

Karpela tahollaan tuntuu keskittyvän kansan mielipiteen mitätöimiseen naurettavilla ja liki vainoharhaisilla epäilyillään "masinoiduista kampanjoista*" sen sijaan että hän edes yrittäisi selittää kunnolla kansalle sitä miksi sivistysvaliokunta on lakiehdotuksessa kävellyt perustuslakivaliokunnan ylitse ja jättänyt huomioimatta valiokunnan kantaa lakiehdotuksen puutteista ja Effin blogin perusteella Gramex:n Lauri Kaira puhuu kopiosuojauksen yhteydessä mielummin aidan seipäistä kun aidasta itsessään.

Jos jätetään Karpelan vainoharhailun kommentoiminen muille niin mietitään tarkemmin tuota Effin blogissa siteerattua Kairan sumutusta:

..Tekninen suojaus on digitaaliajan lukko. Lukoilla ei ole merkitystä, jos
laki sallii niiden rikkomisen. Esimerkiksi musiikin, elokuvien,
tietokonepelien ja e-kirjojen verkkokauppa olisi mahdotonta, ellei
digitaalista aineistoa voisi lukita niin, että sen saa vain maksamalla..

Ei Lauri ei.. ei tässä kukaan ole puhunut missään vaiheessa musiikkikauppojen oikeudesta lukita aineistoaan vaan siitä onko aineistosta maksaneella asiakkaalla oikeus sitten avata tuo hankkimansa tuotteen lukko omaa käyttöään varten vai ei.

En ymmärrä miten tällä kotikopioinnin sallimisella olisi mitään vaikutusta musiikkikauppojen normaaliin toimintaan. Kauppojen leipää alkaa syömään vasta se jos joku ryhtyy levittämään musiikkia laittomasti ja se on, yllätys yllätys, jo nyt laitonta. Ja jos joku on valmis tuota lakia jo nyt rikkomaan levittämisen kautta niin luuleeko tämä Gramex:n ajatusten Tonavan että siinä vaiheessa kopiosuojauksen purkamisen laittomuus painaisi vaakakupissa niin paljon että rikos jäisikin tekemättä.

Toisaalta taas tuntuu siltäkin että tämä koko kopiosuojauskeskustelun tietoinen alleviivaus on myös osa sumutuskampanjaa. Vaikuttaa siltä että ainakin valtamedioissa, viimeisimmät maikkarin uutiset mukaanlukien, keskitytään vain ja ainoastaan tähän kopioasiaan ilman että lain kaikkiin muihin epäkohtiin kiinnitetään juuri mitään huomiota. Ei sanaakaan yhteisöraukeamispykälästä joka toteutuessaan mahdollistaisi monopolit ja kartellit, ei mainintoja sähköisten hallintatietojen poistokiellosta eikä edes tietokone-ohjelmien siirtopykälien kritiikkiä.

Tuntuu melkein siltä että tuo kotikopiointikielto olisi jätetty lakiin epäoleelliseksi syötiksi johon keskustelu voidaan kätevästi helpon ja kansantajuisen ongelman muodossa kääntää ja josta voidaan mukamas pitkin hampain luopua hyväntahdon eleenä ja jättää kaikki muut pykälät iloisesti rempalleen. Herää todellakin kysymys siitä missä tämän lainsäädännön suhteen oikein mennään kun alkaa näyttää yhä vahvemmin siltä että lain kulisseissa ovat kaikenaikaa häärineet tekijänoikeusjärjestöjen, siis suoranaisten edunsaajien, edustajat vetelemässä langanpäistä. Korruptio on sanana vahva ja synkkä mutta se on tullut hyvin muidenkin mieleen asiaa pohdittaessa.

Mutta kanssakansalaiset. Kun jatkatte kampanjaa niin muistakaa että se kopiosuojauksen murtopykälä Ei ole kaikki kaikessa.

*) sivukommenttina vielä voisi todeta sen että oman arveluttava asiansa on se miten valtamediat ovat liki revisionistisesti jälkeenpäin peukaloineet Karpelan lausuntoja pehmeämpään muotoon. Ikäänkuin kansan ei haluttaisi tietävän ministeritason kyvyttömyydetsä pysytellä asialinjalla. Onkohan taustalla pelko se että mediatalon mahdollinen juorulehti ei enää kohta saisi myyntivaltikseen taas yhtä Karpelan Tanjan tilitysartikkelia vai mikä..

No comments: