2005-09-29

Petteri J ja talouden lait

Iltis: Vaadi laatukoneita

IT-kirjailija Petteri järvinen on sukeltanut kodinkoneiden ihmeelliseen maailmaan ja siihen miten kuluttajien ostotottumukset ohjaavat tuotteiden hintaa laadun kustannuksella. Asiallisia huomioita siitä että ostokustannusten sijaan kannattaisi enemmän keskittyä kokonaisvaltaisempiin elinkaarikustannuksiin ja siihen mitä pyykin peseminen seuraavan 20v aikana tulee kustantamaan, ei siihen mitä kodinkone X maksaa juuri nyt kaupan tarjouksessa. Mutta sarjatuotantotalouden lainalaisuudet näyttävät olevan hieman hakusessa:
Vähän paremmat komponentit ja laadun tarkkailu ei välttämättä nostaisi tuotteen hintaa kovinkaan dramaattisesti.

- Luulisi, että paljon suuremmat kustannuserät tulevat jakeluketjusta, logistiikasta ja kuljetuksista. Ei se yksittäisen komponentin osuus voi olla kovin suuri, Järvinen pohtii.

Aivan. Tuotteen valmistuskustannuksista muodostuu valtaosa työstä ja jakeluverkoston kustannuksista mutta nuo ovat juuri niitä kustannuksia joihin on huomattavan vaikeaa vaikuttaa. Ne ovat ja pysyvät ja vaikuttavat kustannuksiin aina samanverran oli tuotteessa minkälaadun komponentit tahansa. Sensijaan pienetkin säästöt yksittäisissä komponenteissa siirtyvät oikeastaan suoraan valmistajan toiminnan tulokseen viivan alle.

Euronverta yhdestä osasta ei ole paljoa mutta jos noita pieniä osia on laitteessa vaikkapa 10 ja laitteita valmistetaan vuodessa miljoonan kappaleen verran niin tuolla euron säästöllä, muun prosessin ja myynnin pysyessä samana, kasvaa firman liikevoitto 10 miljoonaa euroa joka ei enään ole ihan vähän. Samoin varaston arvo ja käyttöpääoma pienenee ja firman ROI paranee ja kiinnostavuus sijoittajien silmissä paranee.

No comments: